Akü, günlük hayatımızda sıkça kullandığımız ve değişik kullanım alanları olan bir üründür. Evlerde, iş yerlerinde, otomobillerde, deniz taşıtlarında ya da fabrikalarda kullanılan aküler ile makineler ve sistemler işlemeye devam eder. Bunun yanı sıra aküler, aydınlatma sistemleri, bilgisayarlı sistemler ve oyuncaklarda da kullanılmaktadır.
Bu gibi pek çok alanda kullanılarak çoğu sistemin işlemesini sağlayan aküler, her sene yüz binlerce adet tüketilmektedir. Akülerin yaygın olarak kullanılması dünyanın her yerinde atık akü oluşmasına neden olmaktadır. Hurda akü olarak da adlandırabileceğimiz bu kullanılmış ve artık atılacak olan akülerin sayısı her yıl oldukça fazla olmaktadır. Buna ek olarak akülerin atık olarak doğaya bırakılmasının doğaya zararı da bir hayli fazladır.
Hurda Akü Nedir?
Atık akü ya da hurda akü kullanım ömrü tükenen ve artık kullanılamaz hale gelen akülerdir. Kullanım ömrü biten ve artık atılması gereken akülerin ekonomiye geri kazandırılması ve yeniden akü üretiminde kullanılması için Atık Akümülatör Geri Kazanım Tesisleri aracılığıyla geri dönüşüm sürecine katılmalıdır.
Kullanım ömrünü tamamlayan ve atıl olan hurda akülerin doğaya zarar vermemesi için geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi gerekmektedir. Doğayı korumamıza yardımcı olacak ve doğamıza olan zararı azaltacak geri dönüşüm ile aynı zamanda ekonomik olarak tasarruf da sağlanır. Ülke çapında da kaynakların tasarruflu bir şekilde kullanılması sayesinde ülke ekonomisinin kalkınmasına yardımcı olunur.
Geri kazanımı sağlanmak için geri dönüşüm sistemine kazandırılan hurda aküler kurşun, plastik, asitli çözeltiler ve diğer çeşitli kurşun bileşiklerini barındırır. Özellikle asitli çözeltilerin doğaya salınmaması ve geri dönüşüm ile kontrol altında tutulması doğanın dengesi ve tüm canlıların sağlığı için çok önemlidir.
Hurda Akülere İlişkin Yönetmelik
Hurda akülere ilişkin yönetmelikte asıl hedef akülerin sahip olduğu parça ve bileşenlerin döngüye yeniden kazandırılıp yeni akülerin üretiminde kullanılmasıdır. Hurda akülerin geri kazanımı sayesinde yeni aküler üretilirken yeni kaynaklar harcanmazken doğada serbest halde kalan atıklar da doğayı kirletmeyecektir.
Atıkları uygun koşullarda toplama ve belirli bir süre boyunca atıkların muhafaza edilmesini sağlama şartları ile geri dönüşüm tesisinde takip edilmesi gereken aşamalar bu yönetmelikte belirlenmiştir. Devletin belirlediği bu yönetmelik akü ithalatçıları ve üreticileri, satıcılar, depocular ve geri dönüşüm tesisleri tarafından takip edilmelidir.