Günümüzde çevre ve enerji konuları, insanların yaşam kalitesini etkileyen önemli meseleler arasında yer alır. Doğal kaynakların korunması açısından çeşitli avantajlar sağlayan geri dönüşüm süreci, kullanılmış ve atık malzemelerin yeniden işlenerek yeni ürünlere dönüştürülmesi süreçlerini ifade eder. Geri dönüşüm; iklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi gibi olumsuzlar ile mücadelede etkili bir adımdır. Çünkü geri dönüşüm konusu hem enerji tasarrufu hem de çevre koruma açısından büyük önem taşır.
Geri Dönüşüm Nedir?
Geri dönüşüm, kullanılmış veya atık olarak nitelendirilen malzemelerin çeşitli süreçlerden geçirilerek yeni ürünlerin üretiminde kullanılma sürecidir. Geri dönüşüm süreci ile yeniden üretimde kullanılabilen malzemeler; cam, plastik, metal, kâğıt, alüminyum olarak sıralanabilir.
Geri dönüşüm süreci, kullanılmış ve özelliklerini yitiren malzemelerin özel tesislerde toplanarak ayrıştırılması ile başlar. Türüne göre ayrıştırılan malzemeler, temizlenerek özel ekipmanlar ile ezilmesi ile gerçekleştirilebilir. Geri dönüşüm süreci, doğal kaynakların korunması, enerji tasarrufu ve çevre kirliliğinin azaltılması açısından büyük faydalar sağlar.
Geri Dönüşüm Enerji Tasarrufu Sağlar mı?
Atık geri dönüşümü, üretim konusunda faaliyet gösteren şirketler, üretimdeki enerji maliyetlerini minimuma indirebilir. Aynı zamanda geri dönüşüm süreçleri ile doğal kaynakların korunması da sağlanabilir.
Kullanılmış malzemelerin yeniden işlenmesi ile yeni ham maddelerin çıkarılması ve üretimi için gereken enerji miktarını azaltılmış olur. Örneğin, cam, alüminyum, metal veya kâğıt geri dönüşümü ile bu malzemelerin tekrar üretilmesi için gereken enerji miktarının büyük ölçüde azaltılmasında etkili olur.
Cam geri dönüşümü sayesinde cam üretimi için gereken enerji miktarı %40’a kadar azaltabilirken alüminyum geri dönüşümü, alüminyum üretimi için gereken enerjiyi %95’e kadar azaltabilir. Bu nedenle geri dönüşüm, enerji kaynaklarının daha etkili ve verimli kullanılmasına yardımcı olurken, aynı zamanda üretim süreçlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılmasında da etkilidir.
Geri dönüşüm süreçleri enerji tasarrufunun yanı sıra üretimde doğal kaynakların kullanımının da en az seviyeye indirilmesine destek olur. Bu sebeple geri dönüşüm, çevre ve doğa koşulları açısından da avantaj sağlar. Aynı zamanda geri dönüşüm ekonomisi, yeni istihdam alanları yaratılmasına destek olur ve ekonomik büyümeye katkı sağlar.