Çevreci grupların ve uzmanların sık sık dile getirdiği üzere her atığın çöp olarak kabul edilmemesi gerektiği bilinen bir gerçektir. Çünkü, günümüz gelişen teknolojileri ve ilerleyen gelişim süreçleri neticesinde neredeyse her atığın geri dönüştürülmesi ya da geri kazandırılması mümkündür.
Bu nedenle de çöp olarak algılanan pek çok şeyin zaman içerisinde atık olabileceği düşüncesinin günümüz insan zihninde algılanabilmesi gerekir. Aksi takdirde geri dönüşüm ve geri kazanım proseslerinin bu kadar büyük bir yol kat ettiği bugünün şartlarında doğayı koruyabilecekken doğaya zarar verilebilmektedir. Çünkü, doğaya bırakılan her bir atık hiç şüphesiz çevre kirliliğine neden olarak dünyamızın daha az yaşanabilir bir yer olmasına sebep olur.
Bunun önlenebilmesi için ise her bir bireyin belirli bir çevre bilinci ile büyütülmesi, bugünün şartlarında pek çok atığın geri dönüştürülebilir ya da geri kazandırılabilir olduğunun algılanabilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde hem çevrenin daha çok kirlenmesinin önüne geçilmesi hususunda çeşitli zorluklar yaşanabilir hem ülkelerin ekonomik anlamda büyük kayıplar yaşamalarına neden olunabilir. Bundan dolayı da geri dönüşüme önem verilmesi, geri dönüşümün teşvik edilmesi ve beton gibi geri dönüştürülebilir atıkların geri dönüştürülmesi önerilir. Böylelikle hem doğa kirliliği hem de ülke ekonomisine verilen zarar minimum düzeye indirilebilir.
Bu süreçte sizlerin zihninde daha net bir fikrin oluşabilmesi için sizlere kısaca betonun geri dönüşüm proseslerini anlattık.
Betonun Geri Dönüşüm Prosesleri
Betonların geri dönüştürülmesi oldukça kolaydır. Çünkü temel anlamda birkaç adım izlemeniz gerekir. Bu adımlardan kısaca söz ettik.
Betonun geri dönüştürülebilmesi için öncelikle atık haline gelmiş olan beton ya da asfalt malzemelerinin hafriyat toplar gibi toplanması ve ilgili tesise sevk edilmesi gerekir. İlgili tesise giden beton atıkları burada beton kırma makineleri yardımıyla küçültülür. Bu sayede ise küçük yapıtaşları ve ikincil kullanım zeminleri elde edilir. Bunun yanı sıra parçalanmış olan beton yapıtaşları daha da küçük parçalar haline getirilerek, çakıl, kum gibi inşaat temel malzemeleri haline getirilir. Böylelikle de beton yeniden kullanılabilir hale getirilerek hem ekonomik hem de çevresel olarak olumlu katkı sağlar.