Çevre kirliliği problemi çağımızın en önemli sorunlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Dünya genelinde aşırı nüfus ve sanayileşmenin etkisi nedeniyle büyük atık problemleri yaşanmaktadır. Hurda plastik atıklar doğada binlerce yılda kaybolmaktadır.
Plastik atıklar doğaya en çok zararı veren atıklardır. Plastik atıkların verdiği zarar dünyanın ekolojik dengesinde önemli tahribata neden olmaktadır. Plastiklerin doğaya karışmaması ve geri dönüştürülmesi, yaşanabilir bir dünya ve ekolojik dengenin korunması adına oldukça önemlidir.
Geri Dönüşümün Önemi
Dünya genelinde her yıl 300 milyon ton plastik üretilmektedir. Bu plastiklerin önemli bir kısmı denize ve doğaya atılmaktadır. Doğaya atılan plastiğin çözünmesi bin yıl kadar uzun sürede gerçekleşmektedir.
Atıkların doğaya zarar vermemesi için geri dönüştürülebilir olanlarının dönüştürülmesi oldukça önemlidir. Geri dönüştürülebilen maddeler; plastik, hurda plastik, kâğıt, alüminyum, cam, varil, piller, motor yağı, beton, organik atıklar, elektronik atıklar ve akümülatörlerdir.
Atıkların çevreye verdikleri zararlar; hava kirliliği, küresel ısınma, yer altı suyu kirliliği, bitki örtüsünün zarar görmesi, yangın ve patlamalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Değerlendirilebilen atıkların çeşitli fiziksel ve kimyasal işlemler aracılığıyla ikincil maddeye dönüştürülerek tekrar üretime dahil edilmesi doğanın zarar görmemesi açısından gereklidir.
Atıkların çevreye zarar vermemesi için dönüştürülebilir olanların geri dönüşüm sürecine dahil edilmesi gereklidir. Örneğin; kağıtları, plastik şişeleri geri dönüşüme göndererek doğaya atmadan geri dönüştürülmesi sağlanmalıdır. Atıkları çevreye atmak yerine geri dönüştürmek hem çevre hem de enerji açısından son derece önemlidir. Fabrika atıkları, evsel atıklar, hastane atıkları ayrıştırılarak geri dönüşüm sürecine dahil edilebilir.
Bilinçli bir şekilde doğanın korunması mümkündür. Geri dönüşüm ile doğal kaynakları ve enerji kaynakları korunabilir. Atık miktarı azaltılmış olur. Ayrıca, geri dönüşüm ülke ekonomisine katkı sağlar. Geri dönüşüm ile hurda malzemeye ödenen döviz miktarı azalır. Enerji kullanımı azalır. Böylece enerji tasarrufu sağlanmış olur.
Geri dönüşüm, atık çöp miktarının azaltılmasını ve kaynakların tüketiminin sınırlandırılmasını hedeflemektedir. Geri dönüşüm, katı atıkların ayrıştırılmasını sağlayarak tekrar üretim sürecinde yer almasına neden olur. Bu durum, dünya üzerindeki kaynak tüketiminin azalmasını sağlar.