Günümüzde evlerde, araçlarda ve endüstriyel üretim yapılan alanlarda aküler yaygın olarak kullanılır. Atık akü ise kullanım ömrünü tamamlayan aküleri tanımlamak amacıyla kullanılır. Aküler doğaya ve insan sağlığına zararlı olabilecek tehlikeli maddeler içerir. Bu nedenle kullanım ömrünü tamamlayan atık akülerin doğru bir şekilde bertaraf edilmesi gerekir. Atık akülerin geri dönüşümü, sürdürülebilirliğin sağlanması ve toksik maddelerin doğaya salınmasını önlemek amacıyla kritik bir adımdır.
Atık Akü Nedir?
Elektrik kaynağı olarak pek çok alanda tercih edilen akülerin, belirli bir kullanım ömrü bulunur. Kullanım süresi dolan aküler, atık akü olarak adlandırılır. Kullanım ömrünü tamamlayan atık akülerin geri dönüşümü, çevresel sürdürülebilirliğin sağlanması açısından son derece önemli bir konudur.
Aküler temel olarak plastik, kurşun, asit ve kurşun gibi bileşenlerden oluşur. Akülerin içeriğinde bulunan asitli çözeltiler ve kurşunun geri dönüşüme katılması çevreyi ve insan sağlığını doğrudan etkileme özelliğine sahiptir. Bu nedenle atık akülerin depolanması, nakliyesi ve geri dönüşüm sürecinde geçirdiği evrelerde dikkatli davranılması gerekir. Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü yönetmeliği, 2005 yılından bu yana uygulanmaktadır.
Atık Aküler Geri Dönüşüm Tesislerine Nasıl Ulaştırılır?
Atık aküler, içeriğindeki bileşenler sebebiyle çevreye ve insan sağlığına zarar verdiği için geri dönüşüm tesislerinde çeşitli işlemlerden geçirilerek geri dönüşüm işlemine alınır. Bu nedenle kullanım süresi dolan akülerin ücretsiz olarak satıcıya veya yetkili servise iade edilmesi gerekir. Yetkili servis veya akü satıcısı, aldığı atık aküyü, kimyasal sızıntıların önüne geçmek amacıyla çeşitli güvenlik önlemlerinden geçirir. Atık aküler, uygun bir alanda üst üste en fazla 5 tane olacak şekilde istiflenir.
Atık Aküler, Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliğine göre; atık aküler geçici depolama alanlarında en fazla 90 gün muhafaza edilebilir. Atık aküler, akü firmasının bölge temsilcilikleri tarafından oluşturulan güvenli alanlarda kayıt altına alınarak takibi yapılır.
Depoya aktarım işlemleri tamamlandığında Ulusal Atık Taşıma Formu doldurulur. Form doldurulduğunda lisanslı araçlar aracılığıyla lisanslı geri dönüşüm tesislerine nakliye süreci başlatılır. Geri dönüşüm tesisine ulaşan atık akülerin tesise girişinde de birtakım güvenlik önlemleri gerçekleştirilerek uygunluk alınır.
Atık Akülerin Geri Dönüşüm Süreci Nasıl İşler?
Atık akülerin geri dönüşümü, çevre ve insan sağlığı açısından son derece önemlidir. Kullanım ömrünü tamamlayan atık aküler, yetkili servisler ve satıcılar tarafından geri dönüşüm tesislerine ulaştırılır. Geri dönüşüm tesisine getirilen atık aküler, şu işlemlerden geçer:
- Atık aküler özel çekiçler ile uygulanan kuvvetli basınçla ezilir.
- Çeşitli kimyasallar kullanılarak ezilen parçalardaki kurşun ve asit karışımı süzülür.
- Daha sonra kurşun ve plastikten oluşan parçaların bulunduğu bu karışım kazana aktarılır.
- İçi suyla dolu olan kazanda kurşun ve plastik parçaları bir süre bekletilir.
- Kurşun parçaları, suyun dibine çökerken daha hafif olan plastik akü parçaları, suyun yüzeyinde kalır.
- Kurşundan ayrışan plastik akü parçaları, geri dönüşüm sürecine alınarak yeni bir akünün ya da farklı eşyaların yapımında kullanılarak tekrar değerlendirilmesi sağlanır.
- Ardından kurşun ve asitten oluşan malzemeler de asit nötralizasyon işlemine tabi tutulur.
- Nötralizasyon sonrasında kurşun ve asit tamamen sıvı hale getirilir.
- Yapılan süzme işlemi sonucunda kurşun, asitten ayrıştırılır. Kalan kurşunlu kısım ise filtre pres işlemine tabi tutularak topraklanır.
- Son olarak kalan metallerin içerisine saf haldeki kömür de eklenerek elde edilen içerik kurutucuya gönderilir. Yaklaşık 10 saat süren kurutucu aşaması ile kurşun eritilir.
Lisanslı geri dönüşüm tesislerinde gerçekleştirilen atık akü geri dönüşüm süreci hakkında detaylı bilgi edinmek için https://saydasplastik.com.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz.