Düşük yoğunluklu polietilen (LDPE) petrolden oluşan bir termoplastiktir. Alçak yoğunluklu polietilen en çok talep gören polimerlerden biridir. Oldukça ekonomik olan alçak yoğunluklu polietilen oldukça saydam ya da opak şekilde karşımıza çıkmaktadır. Haberleşme, enerji ve sanayii sektöründe yaygın olarak kullanılan LDPE, esnek bir yapıya sahiptir.
Alçak Yoğunluklu Polietilen (LDPE) Özellikleri
Alçak yoğunluklu polietilen (LDPE), İngilizce Low-density polyethylene kelimelerinin kısaltması olarak karşımıza çıkmaktadır. Polietilenin ilk türü olma özelliğini taşımaktadır. Alçak yoğunluklu polietilenin kimyasal direnci yüksektir. Bu nedenle kaplama ve koruma alanında sıklıkla tercih edilmektedir. Isıya ve neme karşı koruyucu özelliğe sahiptir. Alçak yoğunluklu polietilende yüksek yoğunluklu polietilenden daha çok dallanma vardır. Bu nedenle moleküller arası bağı zayıftır. Gerilme dayanımı düşük ve elastikiyeti yüksektir. Kopmaya karşı dayanıklıdır. Kimyasal maddelerden etkilenmez.
Alçak yoğunluklu polietilen üretimi çok yüksek basınç altında, orta sıcaklıkta (420 – 570 K) gerçekleşmektedir. Alçak yoğunluklu polietilen 0,910 – 0,940 g/cm yoğunluk aralığında bulunmaktadır. Erime noktası 120°C’dir. Maksimum kullanılabilir sıcaklığı 80°C olarak bilinmektedir. Yüksek oksidasyon faktörleri haricinde oda sıcaklığında tepkisizdir. Tümüyle, esnek, yarı saydam veya odak varyasyonlardadır. Oldukça güçlü bir yapıya sahiptir. Buruşmaz bir yapısı vardır.
Alçak Yoğunluklu Polietilenin Avantajları
Alçak yoğunluklu polietilen (LDPE)’nin pek çok avantajı bulunmaktadır. Bu avantajlar şöyle sıralanabilir;
Kimyasal dayanım
Elektriksel dayanım
Yorgunluğa karşı dayanım
Alev geciktiricilik
Geniş mekanik özellik aralığı
Alçak Yoğunluklu Polietilenin Kullanım Alanları
Alçak yoğunluklu polietilen (LDPE) pek çok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Alçak yoğunluklu polietilen (LDPE) yaygın bir şekilde çeşitli konteyner üretimi, boru üretimi, şişe yıkama, bilgisayar çantaları için plastik çanta yapımı ve laboratuvar malzemelerinin şekillendirilmesinde tercih edilmektedir.
LDPE’nin geniş kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir; korozyona dayanıklı çalışma yüzeyleri, ağır hizmet torbaları, poşet ve peçete yapımı, film üretimi, varil, oyuncak, çöp torbasıdır. Ayrıca, esneklik isteyen parçalar, yumuşak ve bükülebilir parçalar, besin saklama ve laboratuvar kapları, tepsi ve kap yapımı, işlenebilen parçalarda, bilgisayar parçalarında, elektrik yalıtımı ve şişe yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır.